Mäntyfutis 2020

Mäntyfutis 2020 jatkoi jalkapallon puulaakiperinnettä, joka alkoi jo vuonna 1967. Tänä vuonna kentän koko oli jälleen perinteinen eli puolikas jalkapallokenttä poikittain. Näin Mäntyharjun loistokuntoisella nurmella oli mahdollista pelata kaksi ottelua yhtä aikaa. Yksipäiväiseen turnaukseen ilmoittui seitsemän joukkuetta.

Paperilla kova A-lohko

A-lohko oli paperilla kova, koska uudet joukkueet Wiihdyttäjät ja Takavuosien Lupaukset olivat koonneet varsin kovat rosterit eli kokoonpanot. Seurakseen nämä joukkueet saivat kakkoskorista Partsimaan Iskun ja FC Jäntexin.

Pelit menivät aika lailla sen mukaan miltä joukkueiden rosterit vaikuttivat. Takavuosien Lupaukset voitti lohkon ja varsinkin Joonas Tillanen tuntui olevan oivassa pelivireessä. Wiihdyttäjät kokivat yllättäen pistemenetyksen ottelussaan Partsimaan Iskua vastaan. Kyseisessä ottelussa nähtiin myös päivän komeimmat puhekuplat, jotka tuomari palkitsi keltaisilla korteilla.

A-lohko Tulos
FC Talu – Isku 3-0
Wiih – Jäntex 3-1
Isku – Jäntex 1-0
Wiih – FC Talu 0-0
FC Talu – Jäntex  2-1
Wiih – Isku 0-0
A-lohko Pisteet Maaliero
FC Talu  7 5-1
Wiih 5 3-1
Isku 4 1-3
Jäntex 0 2-6

B-lohkossa viime vuoden finalistit

B-lohkossa olivat viimevuotisen turnauksen ykkönen (Myötätuuli) ja kakkonen (Real Mäntyharju), joten ykköskorista oli sinnekin poimittu kaksi kovaa joukkuetta. Kakkoskorista näiden seuraksi tuli Mäntyharjun Raittiusseura.

Myötätuuli oli tässä lohkossa murskaavan ylivoimainen. Real Mäntyharju sen sijaan ei vakuuttanut, koska se hävisi ensimmäisen pelinsä numeroin 0-6. Tämä tarkoitti sitä, että Realin oli voitettava pelinsä Mäntyharjun raittiusseuraa vastaan. Real onnistuikin nostamaan tasoaan ja meni välieriin.

B-lohko  
Myötätuuli – MRS 5-0
Real – Myötätuuli 0-6
MRS – Real  1-3
B-lohko Pisteet Maaliero
Myötätuuli 6 11-0
Real 3 3-6
MRS 0 1-8

Välierät ratkesivat jatkoajalla

Vähämaaliset välierät ratkesivat vasta jatkoajalla. Uudet joukkueet menivät finaaliin ja edellisvuoden finalistit kohtaisivat toisensa pronssiottelussa.

FC Talu – Real 1-1 ja 2-1
Wiih – Myötätuuli 0-0 ja 1-0

Pronssiottelu – Myötätuulen näytös

Pronssiottelu oli Myötätuulen näytös. Olihan joukkueen riveissä turnauksen maalikuningas Antti Lopperi. Antti voitti maalipörssin neljällä maalilla. Myötätuuli voitti lopulta ottelun 7-2.

Pientä lohtua Real Mäntyharjulle toi se, että  ottelun komeimman maalin teki Miska Miettinen. Nätti nosto maalivahdin yli ja sitten tuulettamaan.

Tasainen finaali

Finaali oli tasainen ja sitä leimasi tarkka pelaaminen. Alusta saakka näytti siltä, että joukkue, joka tekisi ensimmäisenä maalin voittaisi. Wiihdyttäjien Paavo Rautiolle avautui laukaisumahdollisuus ja laukaus oli kansanvälistä luokkaa. Tyylikäs maali, jolla heltisi mestaruus.

Sijoitusottelut

Alaloppusarjassa kohtasivat toisensa Partsimaan Isku, FC Jäntex ja Mäntyharjun Raittiusseura. Näissä ottelussa oli perinteistä harrastefutiksen meininkiä eli pelataan sen mukaan, miten jaksetaan.  Hymyileviä kasvoja joukkuet täynnä ja onhan joukkueilla perinteitä. Partsimaan Isku on ollut mukana vuodesta 1967 saaka. Mäntyharjun Raittiusseurakin on jo puulaakifutiksen vakiokalustoa.

FC Jäntex  oli viimeisenä kerämäässä pelaajia joukkueseen. Pääsykriteerinä oli kiinnostus hönsäillä hyvässä seurassa. Tässä yhden FC Jäntexin pelaajan hakulomake.

Moi! Jos Mäntyfutikseen joku aito harrastejoukkue tarvitsee hitaan mutta kankean puolustajan takalinjoille, voinet kertoa sellaisen löytyvän Mikkelistä 😁

Isku – Jäntex (alkulohkon tulos) 1-0
Jäntex – MRS  2-2
MRS  – Partsimaa 1-3

Mäntyharjun Raittiusseura 7:s

Alkulohkossa MRS haastoi Realin pelaamaan tosissaan pääsystä jatkopeleihin. Mutta viime vuoden hopeamitalisti oli lopulta liian kova vastus.

Joukkueen tähtihetki oli nousu 2-2 tasapeliin FC Jäntexiä vastaan.  Joukkue oli maalin tappiolla ja joukkueen maalipyssy poistui kentän reunalle jalkaansa ontuen. Tappio 1-2 ottelun loppuhetkillä näytti varmalta. Mutta niin vaan joukkue kampesi tasoihin.

Maalissa Ile Rihu esitteli kentän näyttävintä akrobatiaa. Välillä mies oli spagaatissa ja välillä silmät olivat selässäkin. Tässä alla esimerkki. Ile  onnistuu vielä saamaan tuosta pallon haltuunsa hyökkääjästä huolimatta.

Akrobatiaa a la Ile Rihu

Joukkuekuva.

FC Jäntex 6:s

Paha vastus mille joukkueelle tahansa, mutta osa pelaajista pelasi loukkaantuneena ja osa loukkaantui kesken turnauksen. Joukkue oli sitkeä kuin rikkaruoho.

Päivän korkeimman pompun esitteli Jarmo Savolainen, jonka kovan vasurin vastustajat olivat skoutanneet jo vuosia sitten.

Joukkuekuva.

Partsimaan Isku 5:s

Joukkueessa yhdistyi kokemus ja nuoruus. Ensimmäisessä pelissä joukkue haki vielä muotoaan. Loput pelit sujuivatkin ilman tappioita. Joukkueessa oli kaksi paluumuuttajaa, jotka pelasivat Iskussa 1990-luvulla eli Jari Sarja ja Timo Mouhu.

Joukkuekuva.

Real Mäntyharju 4:s

Tälläkin seuralla on perinteitä. Se on ollut mukana puulaakifutiksesta vuodesta 2010 saakka. Real Mäntyharjulle on tunnusomaista, että joukkueen rosteri muovautuu joka vuosi sen mukaan millaisia pelimiehiä, on tarjolla. Tänä vuonna rosterissa oli yksi tulevaisuuden lupaus eli Lauri Pulkka. Maalilta puuttui kuitenkin Aleksi Saarinen, joka itseluottamusta olisi nyt kaivattu ainakin silloin kuin Myötätuuli riepotteli joukkuetta.

Joukkueen erityisosaamista oli muurin rankentaminen. Se mikä ei onnistu Trumpilta onnistuu Real Mäntyharjulta. Ei saanut vastustaja tästä maalia, koska muurin vasen laita piti (Valtteri & Sami).

Myötätuuli 3:s

Viimevuotuinen mestari oli joutunut hieman muokkaamaan joukkuettaan. Alkusarjan joukkue voitti näytöstyyliin ja finaalipaikkakin oli lähellä. Joukkue tuntuu osaavan pelaamaan Real Mäntyharjua vastaan. Tällä kertaa kahden pelin yhteismaalit 13-2.

Samassa kuvassa Helsinki Cupin kävijä vuodelta 1997 ja 2014.

Antti Häkkänen ja Lauri Pulkka. Taustalla Mäntyharjun Jäntevän paras maalintekijä vuonna 1996 Mika Volanen.

Viime vuoden mestaruuskuva.

Takavuosien Lupaukset 2:n

Takavuosien Lupaukset (FC TaLu) oli turnauksen FairPlay joukkue, jonka valttina olivat nopeat vastahyökkäykset. Usein hidas vastustaja tuli sukille, mutta se ei aiheuttanut puhekuplia. Varsinkin Partsimaa yllättyi, että noinko nopeasti ne vastahyökkäykset tulevat. Tosin mitä pidemmälle turnaus eteni, sitä paremmin vastustajat puolustivat. Loppuottelussa oli jo hyvin ahdasta jopa puolustussuunnassa.

Wiihdyttäjät 1:n

Wiihdyttäjät eteni pienin askelin kohti mestaruutta. Joukkue puolusti hyvin, mutta hyökkäyssuuntaan oli vaisumpaa. Joukkue kuitenkin kampesi itsensä jatkoon lohkon kakkosena yhdellä voitolla ja kahdella 0-0 tasurilla.

Kun välierissä kaatui viime vuoden mestari Myötätuuli, alkoi jo mestaruus näyttää mahdolliselta. Loppuottelun ratkaisevan maalin laukoi Zlatan tyyliin Paavo Rautio.

Ainut joukkue, joka sai pallon Wiihdyttäjien maaliin oli FC Jäntex. Jäntexin toinenkin maali oli hyvin lähellä, mutta Toni Konga torjui rangaistuslaukauksen. Toni esitteli myös illan näyttävimmät kantapääsyötöt.

Taas lähtee Tonilta käntapääsyöttö, josta Socrateskin olisi kateellinen.

Mestarijoukkue 2020.

Ylärivi vasemmalta alkaen: Joonas Häkkänen, Roope Torniainen, Johan Pihlajamäki, Joonas Nevalainen, Roosa Turkki, Tobias Honkanen, Sofia Rautio Alarivi vasemmalta: Leevi Leino, Paavo Rautio, Mica Maczulskij (C), Kim Mutanen, Toni Konga, Oskar Häkkänen